Magas tőkeáttételes ügyletek az FX illetve CFD ügyletek.

Az FX (más néven forex) egy devizakereskedési piac (egy globális méretű pénzügyi piac) amelyen a világ összes pénznemében devizapárokkal történik a kereskedés.

A CFD (Contract For Differences) ügyletek jellemzően befektetési szolgáltatók által kínált tőkeáttételes ügyletek, nincs határozott lejáratuk és szólhatnak deviza mellett részvényre, indexre, vagy különböző nyersanyagokra is.

A tőkeáttételes kereskedés során a befektetési számlán a pozíció nyitásához fedezetbe helyezett pénzösszeg többszöröse is lehet (akár 50-100-200 szorosa ) a megnyitott pozíció mérete, amely megnövelheti a befektetett tőkével elérhető nyereséget, de éppúgy megsokszorozhatja az elszenvedhető veszteséget is. (Példa: amennyiben 100 € fedezettel kerül megnyitásra egy 10 000 € nagyságú pozíció, akkor 100 szoros tőkeáttételt használunk, amelynél egy 1%-os elmozdulás megduplázhatja a fedezetbe helyezett összeget, de akár a teljes letét elvesztését is eredményezheti, annak függvényében, hogy a piaci árfolyam milyen
irányba mozdult).

A tőkeáttételes kerekedés nagyon magas kockázatot hordoz magában, így a nem megfelelő kockázatkezelés akár a teljes befektetett tőke elvesztését is okozhatja. A devizakereskedéshez jelentős piaci ismeretekkel, komoly kereskedelmi tapasztalattal, valamint magas kockázatvállalási hajlandósággal kell rendelkezni. Szintén magas kockázatot rejt a szoftveres támogatóprogramokkal (robotokkal) való kereskedés, azonban Társaságunk nem használ ilyen robotokat. Jelenleg a devizapiacon tapasztalt tőkepiaci tanácsadó kollégák közreműködésével tud poziciót nyitni, kérjük hogy a kereskedés megkezdése előtt tájékozódjon az interneten valamint konzultáljon kijelölt tanácsadójával.

A kereskedés piaci szereplői nagyobb bankházak, brókerházak. A kockázatok eredhetnek abból, hogy szélsőséges piaci események követeztében előfordulhatnak szélesebb árjegyzések, vagy nagyobb árfolyamkilengések, így az előre beállított stop-loss megbízás rosszabb szinten teljesül.

A devizaárfolyamok rendkívül gyorsan ingadoznak, az árfolyamok alakulása számtalan külső tényezőtől is függ (politika, piaci környezet, spekulatív piaci mozgások, stb.) melyek hatása és iránya nehezen megjósolható, így a piaci folyamatok akár egyik pillanatról a másikra kedvezőtlen irányt vehetnek fel, ami szintén jelentős kockázatot hordoz magában, ezért az ügylet folyamatos nyomon követést igényel.

Kiemelten fontos a megfelelő tőkeáttétel használata. A nagyobb tőkeáttétel használata nagyobb kockázatot hordoz magában.

Társaságunk a pozíció nyitásakor és zárásakor a pozíció méretének függvényében a hatályos díjjegyzéke szerint (https://www.ertektar.hu/codex/dijjegyzek) megbízási díjat számít fel.

A magas tőkeáttételes kereskedéssel kapcsolatos egyéb PSZÁF illetve ESMA közlemények és elérhetőségük:
1. http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/befektetesek/online_befektetesek_kockazatai.html
2. http://www.pszaf.hu/data/cms2396830/ESMA_kockazati_figyelmeztetes.pdf
3. http://www.pszaf.hu/data/cms2396831/ESMA_online_befektetesek.pdf
4. http://www.pszaf.hu/intezmenyeknek/befektetesi_szolgaltatok/publikaciok/magas_tokeattetel_111105.html

2013. szeptember 19.

CODEX Tőzsdeügynökség Zrt.