Felhívjuk figyelmét, hogy az osztalék nagy valószínűséggel meghaladja majd a részvények március 26. napi átlagárfolyamának 10%-át, így a BÉT Kereskedési Kódexének 35.1 pontja alapján a 2014. március 26-i elszámolóáraknak az osztalékhozam („d”) 10% feletti részének mértékével történő korrekciója (csökkentése) válik szükségessé. (d=DIV/S, ahol DIV az egy részvényre jutó osztalék, S az ex-kupon napot megelőző utolsó Tőzsdenap átlagára)

A fentieknek megfelelően 2014. március 26-án a kereskedés zárása után az ELMŰ és az ÉMÁSZ határidős kontraktusok valamennyi lejáratára vonatkozóan a nyitott pozíciók elszámolásra kerülnek a kialakult normál nap végi elszámolóárakon, majd a pozíciók – árkülönbözet elszámolása nélkül – a megállapított új
(ex-)elszámolóárakon (az osztaléknak az átlagár 10%-át meghaladó részével csökkentve a régi elszámolóárakat) kerülnek a továbbiakban nyilvántartásba vételre, és képezik a következő nap elszámolásának alapját. A határidős kontraktusok valamennyi lejáratának 2014. március 27-i bázisára az így kalkulált új elszámolóárral fog megegyezni.

A BÉT kereskedési kódexe elérhető itt.>>

 

Üdvözlettel:

CODEX Tőzsdeügynökség Zrt.